~ Like this blog ~..

Followers

Monday, 29 July 2013

:: Taklifat ::

* Bismillah...

( Oktober 2009 )

Saat mendengar pengkhabaran itu,, tetiba muncul perasaan sebak menyelubungi diri.. Hadirnya itu tanpa dipinta,, Di saat keputusan itu diumumkan, air mata laju keluar tanpa sempat ditepis...
Jatuhnya bukan kerana gembira akan tetapi,, telah tertimpa sebuah "Batu" berupa "Amanah" ke atas diri yang kerdil ini.. Di kala itu, diri ini kaku mendengar pengumuman tersebut,,terasa teramat-amat berat taklifat yang diberi.. hanya mampu menangis untuk mencari secebis kekuatan di saat menerima pengkhabaran ini..

Kekadang hati bermonolog sendirian... "kenapakah aku??",, "mampukah aku??",, "layakkah aku untuk berada di tampuk ini??".. kala menyedari masih ramai lagi yang lebih layak dan hebat berbanding diri ini yang ketandusan ilmu serta kemahiran...Allahurobbi...

Jauh di sudut hati kecil ini,, berbagai perasaan yang muncul.. takut, bimbang & resah sentiasa berlegar-legar di kotak fikiran dan jiwa ini.. Apabila bertukarnya status dari "Pemimpin Diri" kepada "Pemimpin Sohabi" maka kedudukan dan tempat kembali berubah.. Berbagai tasyji' yang dikongsi dari sahabat2,, dan juga bonda penasihat.. (Ustazah Halimah) diantara pesan beliau "Jalankan amanah ini dengan sebaik yang mungkin,, ingatlah kedudukan seorang pimpinan itu di akhirat kelak ialah di jurang neraka..maka jika baik panduannya kepada mad'u maka terselamatlah..jika buruk panduannya..maka jatuhlah ia ke dalam api neraka.."wa i'azubillah min zalik.. kalau dulu semuanya bergantung pada diri dan boleh buat sesuka hati tanpa perlu berfikir dua tiga kali.. kini lain caranya.. semuanya mesti lagi LEBIH fikir baik buruknya.. kerana semuanya akan memberi kesan pada yang dipimpin..

Namun,, diakui.. ini semua perancangan Allah.. diri ini harus redha dan pasrah.. Ya Allah,, berdosanya aku kerna telah bersangka buruk padaMu.. ku pasti perancangan ini mempunyai beribu hikmah.. kemungkinan melalui amanah ini terdapat cabang-cabang kerja islam yang mesti dilaksanakan sebelum menerima tugasan yang lebih berat untuk dipikul.. cuba juga untuk menguatkan diri menerima taklifat ini..cuba memberi bagi yang mengharap,, cuba menerima bagi yang memberi kepercayaan... Amanah ini harus disambut sebagai taklifat BUKAN tashrifan..

Sentiasa menerima penguat semangat dari sahabat-sahabat.. penguat jiwa melalui ayat-ayatNya.. Memberi taujihad di kala jatuh.. Menguatkan di kala lemah..


*Moga segala yang telah dijalankan beroleh ganjaran pahala di sisi Rabbul Izzah.. InsyaAllah...No comments:

Post a Comment